Knjigom oko svijeta

 
 
 

Dok se polagano primiču pravi jesenji dani, a sunčeva je svjetlost sve blaža, i dok oblaci nastupaju na scenu  kao da će ondje provesti čitavu vječnost, nekako prirodno tražimo utočište u svojim domovima. Zahvaljujući promjenama koje nosi te mirisima i bojama kojima nas obasipa, čini mi se da je jesen inprirativnija od ostalih doba. Gotovo da možemo čuti njene privlačne prijedloge koji uključuju dekicu na nogama i knjigu u ruci. Ako se nalazite u situaciji da imate na nogama dekicu, a u ruci mobitel, onda je ovo post za vas. Želim vam predložiti tri predobra putpisa koja sam pročitala u posljednje vrijeme.

 

Polarni san, Davor Rostuhar

Polarni san je knjiga koja me izbacila iz cipela, promijenila moj pogled na mnoge stvari, dokazala da je sve moguće i da snovi postaju stvarnost ako radiš u tom smjeru. Knjiga koja nija „samo“ putopis, već i svojevrsni vodič kroz život ako znate čitati između redova. Ovo je priča koja mora naći svoje mjesto na popisu lektire u školama.  Ondje gdje odustajanje nije opcija, ma koliko teško i neugodno bilo, ondje se rađa spozaja, rast i razvoj. Vjerujem da je Davor imao osjećaj brisanja svega što zna i svega što je proživio do onoga trenutka kada je nogom kročio na Antarktik. Kada se pred njegovim bićem rasprostrla ledena bjelina koja je njegovu dušu pretvorila u „tabula rasa“ momenat, počelo je novo razdoblje i novi put za ovog pisca, fotografa i avanturista. Put od 1163 km i 48 dana, emocije, previranja, unutarnje borbe s demonima, uživanje, svakodnevnica, pitanja o bogu, svijetu i sebi samome, suze i emotivni dolazak na cilj – sve je to opisano na inspirativan način. Kada krenete čitati, zaustavit ćete se samo onda kada pročitate i posljednju rečenicu. Zamislite samo čovjeka usred Antarktika (gdje ne opstaje nijedno živo biće) s ludom željom da pješice sa sanjkama od 100 kilograma stigne do Južnog pola!

“Je li ovaj marš kroz ledenu pustinju jedna velika kušnja moje vjere ili jedno veliko čišćenje i filtar iluzija? Zapravo se događa nešto. Nije susret s Bogom ili iskustvo duše koje sam očekivao ali nešto jest. Dekonstrukcija identiteta. Ova golema praznina rastavlja me na sastavne dijelove. Ljušti s mene sve slojeve priča za koje sam mislio da čine ono što ja jesam. Ali ako oljuštim sve, hoće li išta ostati?”

 

Na putu u skrivenu dolinu, Davor Rostuhar

Afganistan, Pakistan,Indija, Nepal, kraljevstvo Mustang, Kina i Tibet zemlje su koje Davor obilazi na putovanju u skrivenu dolinu.  Knjiga je objavljena 12 godina prije Polarnog sna, a govori o umijeću prihvaćanja besmisla. Živopisan opis svih mogućih situacija u kojima se našao tijekom avanture daje čitatelju osjećaj suputnika i istovremeno stvara želju za kretanjem piščevim stopama.

„Potraga za skrivenom dolinom potraga je za ultimativnom iluzijom, a njezin rezultat toliko je apsolutan da i ulog mora biti takav… Slutio sam da moram prerezati sve veze s postojanjem kakvo poznajem i ostaviti sav svoj život iza sebe. Koliko god mi je to zvučalo nemoguće, toliko mi se činilo i kao jedino logično rješenje…“

 

Nulti meridijan, Hrvoje Šalković

Hrvoje putuje brzinom munje, nije mu bitno gdje spava već kako se provodi i što pritom osjeća. On je putnik koji putuje zbog putovanja, a ne zbog ostajanja na odredištu. On živi putovanje i piše o svemu što je iskusio iskreno i bez izvrtanja.  Autobiografski  putopis s dozom humora ocrtava 97 dana koliko je piscu trebalo da obiđe svijet. Lako čitljiv, pisan razgovornim stilom, nepretenciozan i zabavan roman koji ćete isčitavati sa zadovoljstvom.

 

Uživajte čitajući, putujte s piscima, osjetite ljepotu i radost, dopustite da se mijenjate, prihvatite nove poglede, tolerirajte i poštujte tuđe.

Ipak, moram vas upozoriti na jednu stvar. Nakon pročitanih putnikovih dnevnika postoji mogućnost da ćete zavrtjeti globus i krenuti k ostvarenju svojih snova. A ja ću vam mahnuti i poželjeti sretan put!

Dajana Grgantov