3 muzeja koja će djeca obožavati  

 
 
 

Obožavat ćete ih i vi.

Budimo realni, malo tko doista voli obilaziti muzeje. Osim frikova poput nas koji smo strukom vezani za umjetnost, iskrenih ljubitelja i fanova, mnogo njih ide samo da prođe postav, da vidi najpoznatiji eksponat i fotografira se pored njega. Nema gorega nego prolaziti kroz prostor muzeja ili galerije, a ne znati zapravo o čemu se radi, o razdoblju u kojem je neko djelo nastalo te kakvo značenje i poruku ono nosi. Zbog tih razloga mnogi karakteriziraju muzeje dosadnima, bezličnima i uštogljenim mjestima. Obilazeći neke od najpoznatijih svjetskih muzeja, hodajući njihovim beskrajnim salama i udišući miriš prošlosti, gledala sam vrtićku djecu kako sa žarom u očima upijaju riječi odgajateljice ispred slike koja je sedam puta veća od njih samih, gledala sam školarce kako aktivno sudjeluju u predavanju, a vidjela sam i studente kako sjede na klupicama i skiciraju te imaju priliku učiti iz originala, a ne iz knjiga. Takvi me prizori izrazito vesele. Tome muzeji i umjetnička djela služe. Da im se približimo, otkrijemo djelić prošlosti, a možda i pokoju tajnu prekrivenu debelim nanosom boje.

U posljednjih nekoliko godina kod nas se aktivno radi na stvaranju novih, modernih i interaktivnih muzeja stoga odbacite sve izgovore koji se tiču skupih putovanja, velikih europskih gradova i prekooceanskih letova. Dragulje imamo i doma, a ja vam predstavljam tri koja smo imali priliku posjetiti i ostali smo oduševljeni. Klinci još uvijek pitaju kada ćemo im se vratiti!

 

1.      Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

Priča počinje duboko pod morem u antička vremena. Ulaskom u prostor muzeja postaje jasno da ovo nije bilo kakav prostor. Unutrašnjost zgrade (bivša palača Kvarner) u potpunosti je prilagođena samo jednom jedinom eksponatu – Apoksiomenu. Brojni umjetnici, arhitekti i dizajneri radili su na stvaranju priče o velebnom kipu, a to se vidi i osjeti na prvi pogled. Od arhitektonskih rješenja do vizualnog identiteta, sve je smisleno, usklađeno i suvremeno. Jedan mali otok dobio je priliku da ispriča svoju priču o kipu koji je pronađen u njegovoj blizini, pod morem. Uspinjući se pokretnim stubama kreće se u obilazak. Ako možete, uzmite stručno vodstvo, zaista se isplati. Prostor je podijeljen u nekoliko soba po katovima i svaka je drukčija, svaka priča jedan dio priče o Apoksiomenu. Tko je on bio, što je radio na brodu, zašto je završio pod morem, video o pronalasku te kako je tekla restauracija i konzervacija, što mediji kažu o njemu i u konačnici, kako izgleda danas? Kako ostati ravnodušan i kako može biti dosadno u muzeju koji je priču satkao od komadića dostupnih podataka i jednog kipa? Nemoguće! Bijela soba, ona u kojoj je izložen Apoksiomen, je najposebnija.  Tiha, blaga, bez sjena i oštrih kutova s fokusom na taj jedan lik. Vrhunac obilaska! Fotografiranje u sobi je zabranjeno, no zato postoje dva otvora u sobama koje joj prethode gdje možete napraviti vlastitu fotografiju kipa. Prije izlaska očekuje vas kaleidoskopska soba sa zrcalima na stopu koja će se iznimno svidjeti djeci. Ne zaboravite pogledati kroz prozore – pruža se predivan pogled na Mali Lošinj i luku. Zbog ovoga se muzeja isplati potegnuti do Maloga Lošinja.

Sve informacije možete pronaći ovdje.

 

2.     Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

Pripremite se na pravo putovanje kroz vrijeme. Od samih početaka, velikog praska do dana današnjeg i odlaska u svemir. Vremeplov koji se poput ovojnice odmotava kako se dižete na višu razinu muzeja vodi vas kroz sva razdoblja Zemljine povijesti. Pažnju usmjerite na pod, gledajte kristale oko sebe, pročitajte u kojem se vremenu nalazite, kada nastaju prva bića, kada Zemlju nastanjuju dinosauri, a kada se pojavljuju prvi čovjekoliki majmuni. Eksponati prvih ljudi su toliko zanimljivi, a djeca će sigurno hodati pored njih i mjeriti svoju visinu u odnosu na nekadašnju. Očekuje vas i realistični prizor svakodnevnog špiljskog života, okupljanje oko ognjišta, briga o djeci i hrani, stvaranje prvih zajednica. Saznat ćete i koji su bili problemi tadašnjeg čovjeka, što ga je boljelo i kako se ponašao. Još mnogo, mnogo toga otkrit ćete u ovom muzeju koji priča priču o našoj nastarijoj poznatoj prošlosti.

 Sve informacije možete pronaći ovdje.

3.     Kuća Velebita, Krasno

Iako ovaj prostor službeno nosi naziv posjetiteljskog centra, odlučila sam ga uvrstiti na popis.

Interaktivni sadržaj rasprostire se na četiri etaže. Kako nastaju snježne pahulje, kako puše bura, kako miriše bilje Velebita, kakav je osjećaj letjeti i kako izgledaju hologrami leptira – samo je dio onoga što nudi prizemlje. Slijedi geologija, nastanak velebitskog masiva prikazan kroz geološka razdoblja, ovdje možete opipati uzorke stijena, baciti kamen i dočekati da padne u rupu, a saznat ćete i to da Afrika gurajući Europu pritišće Velebit na konstantni rast. Pod krovom je smješten multimedijalni prostor, prikaz planinskog i težačkog življenja te kutak za djecu. Kao šlag na kraju ostaje simulacija spuštanja u Lukinu jamu (najdublja jama na Velebitu – 1431 m). To je lift s jednom ostakljenom stranom gdje se polaganim kretanjem, prikazom stijena i speleologa stvara dojam spuštanja u jamu. Nešto genijalno i za djecu očaravajuće! Realno, obilazak bi mogao trajati puna tri sata, no ako idete s djecom računajte da će vam trebati oko sat vremena (ovisno o tome koliko brzo vaši jure naprijed, tj. koliko ih jako goni znatiželja).

Sve informacije možete pronaći ovdje.

Koji god od ovih prijedloga izabrali, odlično ćete se zabaviti, nešto novo ćete naučiti, a svoju ćete djecu na interaktivan način uvesti u skriveni svijet za kojeg nisu ni znali da postoji. Tko zna, možda ih potaknete na neko istraživanje ili bavljenje umjetnošću jednoga dana.

Dajana Grgantov